groep 3b

 

Welkom in groep 3b

 

Ik zal me even voorstellen: Ik ben juf Edith van Zon en sta de hele week voor de groep. Ik werk al 28 jaar aan deze school en het bevalt me erg goed. Eerst op de Venen wat daarna de BS Snippeling werd, toen naar locatie Delta en na zeven jaar weer terug op de Snippeling wat toen weer BS Rivierenwijk werd en dan uiteindelijk op onze nieuwe school Kindcentrum Rivierenwijk.

In het begin stond ik voor de kleutergroepen en daarna heb ik een aantal jaren groep 4 en 5 gegaan. Nu sta ik voor het achtste jaar voor groep 3 en ik vind het heel erg leuk! Ook dit jaar verbaas ik me erover hoe snel de kinderen leren lezen. Met de letters in hun klikklakboekje maken ze direct woorden die ze kunnen lezen en ze zijn dan ook apetrots. We leren ook de gebaren bij de letters die het lezen ondersteunen. De onderwijsassistent is Juf Joke en zij ondersteunt daar waar nodig is. Op de Bapo (mijn vrije dagen) wordt ik vergvangen door: Juf Dilek op de vrijdag en Juf Leonie op de maandag. Uw kind hoort het altijd van te voren wanneer ik er niet ben.

 

In de groep zitten 20 kinderen. De groep bestaat uit 10 meisjes en 10 jongens.

 

De belangrijkste regels die wij in de groep hebben is dat we leren goed samen te werken en te spelen, maar ook het van elkaar leren is belangrijk!  Wanneer er iets gebeurt dat je niet fijn vindt zeggen we “Stop houd op, ik vind.... Dat is een duidelijk teken dat je moet stoppen met het geen je aan het doen bent. Daarnaast zijn er natuurlijk de klasse regels die we elke dag weer even herhalen, deze komen op het prikbord te hangen. We werken in de klas met het stoplicht en deze staat op rood (niet praten en lekker aan het werk gaan) of op oranje (zachtjes met elkaar praten, overleggen) en of groen (gewoon praten). Verder hebben alle kinderen een “basblokje” op de tafel, zij kunnen zelf de keuze maken of ze niet willen worden gestoord (rood) of dat iemand iets kan vragen (groen) of wanneer ze een vraag hebben een ? naar boven draaien. De juf loopt een vaste route in de klas wanneer de kinderen aan het werk zijn en kan dan zien wie er een vraag heeft. Op deze manier hoef je het niet door de klas te roepen en je weet wanneer de juf bij jouw groepje komt. Soms zegt de juf dat de blokjes op rood moeten omdat ze dan met een groepje kinderen aan het werk gaat (verlengde instructie). Verder hebben we de time-timer in de klas, een klok die aangeeft hoeveel tijd je nog hebt om te werken, bij het signaal bespreken we het werk of we ruimen op of gaan over naar een andere les.

 

Op woensdag hebben we gym van Juf Annelin en donderdag hebben we gym van Meneer Ben. Voor de gym hebben we gymkleren nodig (een shirt, een broekje en (sport)schoenen). Het komt vaak voor dat de kinderen geen gymschoenen mee hebben, maar op blote voeten gymmen is gevaarlijk! Na de gymles is het lekker om je even op te frissen, om daarna weer lekker fris in de klas aan het werk te kunnen. Neem hiervoor een washand en een handdoekje mee. Bij Meneer Ben en bij Juf Annelin gelden dezelfde regels als in de klas, dat is voor de kinderen ook duidelijk.

 

Op donderdag krijgen een aantal kinderen Christelijkonderwijs dit wordt gegeven door Juf Alette en  een aantal leerlingen Islamitischonderwijs dit wordt gegeven door Juf Keziban. De kinderen die levensbeschouwelijke lessen volgen blijven in de klas en we werken dan met Veilig in de wereld en Leefstijl dit wordt door de juf zelf gegeven.

 

In groep drie gebeurt héél véél. We werken met Veilig leren lezen de KIM versie, deze methode bestaat uit 12 kernen en in iedere kern leren we nieuwe letters aan, waar we nieuwe woorden mee kunnen maken! De kinderen spreken de letter uit met de klank, dus niet met de alfabetnaam van de letters. Uw kind zegt dus mmmm en rrrrr in plaats van ‘em’ en ‘er’. Het is belangrijk om dit thuis ook te doen. Uw kind leert dat woorden bestaan uit losse letters en met die losse letters kun je oneindig veel nieuwe woorden maken. Het lijkt zo simpel, maar voor uw kind is dit een belangrijke ontdekking. Door het lezen van Veilig en Vlot woordjes die opklimmen in moeilijkheid leren de kinderen correct (foutloos) en vlot lezen wat een belangrijke voorwaarde is voor het begrijpend lezen. We leren naast het lezen van de letters ook de gebaren erbij, dit geeft een aantal leerlingen een goede ondersteuning om de letters te onthouden. Uw kind is misschien al thuis gekomen met de gebaren van i en k en m en s en p.  Met schrijven proberen we zoveel mogelijk gelijk te lopen met de geleerde letter van de dag. In het begin schrijven we nog met potlood en later in het jaar zullen we met een vulpen leren schrijven. Met Rekenen werken we uit de nieuwe rekenmethode Wereld in getallen en daar beginnen we eerst met de voorwaarde om te komen tot rekenen (het maken van sommen) dus meer en minder en evenveel, hoeveelheden en getalbeelden, erbij en eraf en ook de tekens + en -. Langzaam aan gaan we over in het maken van sommen. OOL Ontdekkend en Ontwerpend Leren, hier gaan de kinderen zelf ontdekken wat ze allemaal te weten kunnen komen over een bepaald thema. De vragen die gesteld worden zijn open om de kinderen aan het denken te zetten. Dit wordt bij alle lessen toegepast, maar er zijn ook diverse thema's gedurende het schooljaar.

 

Zo, dat was wel een heel verhaal!

 

Wanneer U nieuwsgierig bent geworden en een keer in de klas wilt komen kijken dan kan dat. Even van te voren een afspraak maken wanneer U wilt komen.

 

U bent  van harte welkom in groep 3b Juf Edith